Psychologische begeleiding voor volwassenen

Aanpak: oplossingsgerichte principes

De nadruk ligt op oplossingen en niet op het uitdiepen van de moeilijkheden. Uiteraard kijken we samen naar de moeilijkheden die je op dit moment ervaart. Tegelijkertijd richten we de aandacht op wat jij wilt in plaats van de moeilijkheden. Hoe zou jouw leven er uit zien zonder de problemen? 

Ik vind het belangrijk om erbij te vermelden dat ik als psychologe geen oplossingen op een blaadje kan aanbieden. De bedoeling is om te focussen op jouw krachten en doelen. Motivatie, toekomstgerichtheid, creativiteit en uitzonderingen op de regel vormen kernwoorden bij jouw proces. Deze krachtige factoren spelen een belangrijke rol bij een positieve verandermodus, waardoor je sneller het gewenste resultaat kan bereiken. Verschillende oplossingen kunnen bij eenzelfde probleem van toepassing zijn, afhankelijk van jouw unieke context en individuele waarden. ‘DE’ oplossing bestaat dus niet. Wat gaat er goed? Wat werkt er wel en wat kan bijdragen tot een (deel)oplossing? Centraal staat het op zoek gaan naar haalbare doelen en hier in kleine stapjes aan werken. 

Vrouwelijke patiënt

Veilige omgeving, krachtbronnen en positiviteit

Door zelf te maken te krijgen met pieker- en negatieve gedachten kan ik me inleven in hoe jij je voelt op je minder gelukkige momenten. Samen met jou wil ik op weg naar oplossingen en een positievere toekomst. Dit kan alleen maar wanneer je ‘de klik voelt’ zoals er gezegd wordt. Dit probeer ik jou aan te bieden door middel van een veilige en vertrouwde omgeving. Tegelijkertijd zal dit gepaard gaan met een niet-oordelende houding langs mijn kant. De weg die we samen bewandelen, doen we op basis van het zoeken naar krachtbronnen. Wat zijn jouw sterktes en krachten Begrijp me niet verkeerd, er is plaats voor een traan, maar ook zeker voor een lach. ? Waar ben jij goed in? Waar haal jij plezier en rust uit? Door te focussen op jouw krachtbronnen is er onmiddellijk sprake van een positieve invalshoek.

Praktisch

Lauren geeft begeleiding en therapie aan (jong)volwassenen en ouderen (18-65+) bij:

  • Depressie, piekeren

  • Burn-out/stress

  • Omgaan met rouw en verlieservaringen

  • Angst- en paniekaanvallen

  • Persoonlijkheidsproblematieken

  • Assertiviteit, minderwaardigheidsgevoelens en onzekerheid

  • Communicatieproblemen

 

Een gesprek kost 65 euro en duurt gemiddeld 50 à 60 minuten.

 

Lauren Maenen

Klinisch psycholoog

Oplossingsgerichte, systemische en cognitieve psychotherapeut i.o.